Profile indexOm foreningen
Ide og formål


Søg: 

2007: Manglende amme hoppe

Denne beretning er en orientering og tak til de mange, mange idealistiske mennesker, der tog del i de problemer, vi fik, da vores avlshoppe måtte aflives.
Natten mellem den 17. og 18. juni 2007 folede New Forest hoppen Langmarksgaards Yin med et hingsteføl, der blev døbt Southforks Bam-Bam.
Selve folingen forløb fuldstændig planmæssigt og var overstået på ingen tid. Det var den rene idyl.
Dagen efter, tirsdag den 19. juni, tog min datter nogle dejlige billeder af mor og søn, hvor der ikke var den mindste indikation på en nærtstående aflivning, men bare nogle få timer efter var det hele overstået.

2007: Manglende amme hoppe

Idyl på folden få timer før Yin måtte aflives.

Da fotograferingen var overstået, tog jeg sammen med mit barnebarn ned til vores lokale rideklub, Fakse Køre- og Rideforening, for at røre hendes dressurpony. Efter ca. et par timers forløb, var vi igen hjemme, og jeg noterede mig det usædvanlige, at Yin lå og rullede sig i halmen i løsdriftstalden.
Jeg kunne straks se, at noget var helt galt og ringede omgående efter dyrlæge.
Susanne fra Fakse og Vordingborg Dyrehospital var hurtigt fremme og kunne også konstatere, at her skulle det gå stærkt. Yin ville nu ikke rejse sig, så det at få lagt sonde ind var meget besværligt. Hun fik nu tilført væske og kalk. Samtidig fik Yin nogle kraftige stimulerende indsprøjtninger.
Lige pludselig fik Yin hjertestop, og jeg fik en grundig og hurtig lektion i hjertemassage for heste. Det er en voldsom oplevelse, skulle jeg hilse og sige, men da det skete 4 gange mere, blev jeg helt god til øvelsen. Susanne havde travlt med andre gøremål, så hun kommanderede bare: ”hjertemassage”.
Heldigvis begyndte den kraftige medicin at virke, og med en god vens hjælp fik vi stablet hoppen op mod en af løsdriftstaldens sider, for at Susanne kunne få bedre arbejdsbetingelser. Jeg var helt overbevist om, at vi havde at gøre med et kolik-tilfælde, men det viste sig ikke at være tilfældet, så næste diagnosticeringstrin var kontrol af børen. Denne kontrol var meget omhyggelig for at finde eventuelle unormaliteter. Heller ikke dette var tilfældet. Derfor skulle der lægges et bughuledrop for kontrol af blod.
Da blodet kom ud, var jeg ikke et sekund i tvivl om, at det betød en dødsdom for vores gode avlshoppe. En revne på tarmen var formentlig årsag til den tilstand, Yin var i.
Føllet fik lov til at die en sidste gang, før vi med tunge skridt måtte føre Yin over til hegnet, hvor hun fik sin endelige indsprøjtning. Det foregik meget fredeligt og tog kun ca. 20 sekunder, før hun lagde sig ned, og yderligere 30 sekunder, før det hele var overstået.
Det er første gang, jeg prøver en situation, hvor en af mine hopper med føl dør, og mange spørgsmål pressede sig på. Hvad kunne jeg gøre for at føllet overlevede?
Først fik jeg noget modermælkerstatning af Susanne til at dække den umiddelbare fremtid for føllet, men i min kvide ringede jeg til dyrlæge Lene Thaulow, Herfølge, som jeg kender privat, for at få nogle gode råd. Hun foreslog, at hun ville sende en sms rundt til andre hestevenner for at finde en amme hoppe plus gode råd. Andre har jo prøvet samme situation, så der var nok nogen hjælp at hente. God ide.
Indenfor et kvarter begyndte telefonen at ringe, og den blev ved til efter midnat. Fire timer senere klokken kvart i fem, var den første amme hoppe blevet tilbudt, og jeg spændte straks traileren for og kørte af sted til Skælskør. Det var et godt forsøg, men efter 4 timers ihærdigt arbejde, og selv efter at hoppen havde fået noget beroligende, måtte vi opgive. Hun ville ikke kendes ved føllet. Vi havde ellers smurt føllet ind i modermælken fra hende selv, men hun sparkede ham væk. En god ting kom der dog ud af køreturen. Vi tappede lidt mælk fra hoppen i en spand, og føllet ”labbede” det lystigt i sig i en håndevending. Familien havde ellers hele natten kæmpet med at få modermælkerstatningen ned i Bam-Bam med en sutteflaske, og så kunne han selv klare det i en ruf!
Telefonen ringede konstant hele dagen, og da vi havde modtaget henvendelse nummer 300, opgav vi at holde kontrol med de efterfølgende samtaler. Det var overvældende, at så mange interesserede sig for vort lille føl. Vi fik tilbud om amme hopper fra Tyskland, Island og Sverige.
Historien slutter med, at jeg i løbet af 3 dage kørte mere end 800 km for at finde en amme hoppe. Desværre lykkedes det ikke, og vi besluttede derfor i familien, for ikke at stresse Bam-Bam mere, at vi selv ville påtage os opgaven og opflaske den lille hingst. Det går vældig fint (men hårdt arbejde), og han går sammen med en lille shetlandspony og en miniature for præliminær opdragelse lånt af Majbritt i Smørum Ovre. I de senere dage har vi lidt efter lidt, sat ham sammen med de større dyr, og det går også godt.


Her er Southforks Bam-Bam atten dage gammel.

Vi har ingen mulighed for at takke alle jer søde, rare og deltagende hesteelskere for jeres store medfølelse og indsats for at hjælpe os i en svær situation, men I skal vide, at vi er meget taknemmelige for al den hjælp, vi har fået. Derfor denne lille epistel til orientering,

Med venlig hilsen
Familien
Stutteri Fakse Southfork
www.southfork.dk[ Tilbage | Print | Send til en ven ]

Emner
Arrangementer
Artikler og breve
Billedgalleri
Digte og kloge ord
Fra det virkelige liv
Gode råd om dyrevelfærd
Høringssvar
KATTENS DAG.
Love og bekendtgørelser
Offentlige kontakter
Vores årsmagasiner


Hesteinternatet af 1999 • Tlf. 40 37 16 89